به گزارش میراث آریا به نقل از روابط عمومی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی، علی محمدی امروز سهشنبه 13 اسفندماه 1398 با اعلام این خبر افزود: «عملیات مرمتی در این اثر تاریخی شامل بندکشی، آجر فرش، مرمت پشت بام، تهیه، ساخت ونصب ناودانها بوده است.»
او ادامه داد: «این بخش از مرمت بنای تاریخی قطب الدین حیدر با اعتبار 381میلیون و 500هزار ریال انجام شده است.»
این مجموعه تاریخی به شماره 13431 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
شیخ قطبالدین حیدر فرزند تیمور فرزند ابوبکر فرزند سلطان شاه سالوری از شاهزادگان ازبک و از تبار خاقان ترک بوده است. وی مجذوب شیخ ابوالقاسمی شد که در زاوه سکونت داشته است و به هوای شیخ راهی این دیار شد و در سال 618 ه.ق وفات یافت.
مجموعه قطب الدین حیدر شامل آرامگاه قطبالدین حیدر و ایوانی از مسجد جامع قدیم است. مقبره قطبالدین حیدر در میان محوطه زیر گنبد قرار گرفته و ضریح چوبی آن دارای تاریخ 987 ه.ق است . در امتداد فضای ورودی نیز محرابی تعبیه شده است.بنای موجود در چندین دوره تاریخی مورد توجه قرار گرفته است به نحوی كه شالوده آرامگاه احتمالا در دوره تیموری با گنبد دو پوسته گسسته استوار بر طاق نماهای شانزده گانه ایجاد شده ، در دوره صفویه در سال 1023 ه.ق به همت خواجه سلطان محمود تربتی نیز تغییراتی در معماری آن صورت گرفته است.
در ضلع غربی مقبره قطب الدین حیدر ایوان مسجد جامع قدیم تربت حیدریه جلب نظر میكند. بنای مسجد جامع آجری است و تاریخ بنای آن که بر سنگ سیاه و لوح مانندی حك شده است نشان دهنده سال 1045 ه.ق است و بانی ساخت مسجد نیز خواجه عبدالله فرزند درویش علی تربتی ذکر شده است.
انتهای پیام/